Kuchnia

pyszne ciasta i torty

Czekoladowa fantazjaSkładniki:

biszkopt ( porcja na blachę o wymiarach 32x24cm)

7 jajek
7 łyżek mąki
2 pełne łyżki kakao
1 szkl. + 2 łyżki cukru
1 + 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa

600g śmietanki 30%
500g serka mascarpone
4 łyżki amaretto
4 łyżki nutelli
4 łyżki cukru pudru

Białka z odrobiną soli i cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.



Piec w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka) w temp. 160 st., ok 45 min. Studzić w otwartym piekarniku.

W czasie gdy biszkopt stygnie przygotować masę.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.

Do serka mascarpone dodawać po łyżce amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.

Do masy serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej śmietany.

Biszkopt przekroić na pół. Lekko nasączyć oba blaty. 3/4 masy umieścić między plackami, resztą posmarować wierzch.

Udekorować według uznania. U mnie pokrojone Crispello Milki.

Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.

Jeżeli lubicie sztywniejszą bitą śmietanę, dodajcie w czasie ubijania 2 śmietanfixy albo 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation